Minder ongevallen, toch onveiliger op de weg

De forse afname van autoverkeer doet al snel denken dat de verkeersveiligheid automatisch zou moeten stijgen. Dat blijkt deels waar: ondanks het feit dat het aantal verkeersongevallen bijna is gehalveerd, blijft het aantal ongevallen met dodelijke afloop nagenoeg hetzelfde. Zo blijkt uit onderzoek van VIA (stand 2.3.34).

Het onderzoek vergelijkt verkeersdata van de afgelopen weken (week 12-17) met dat van de "normale" situatie (2017-2019). Uit de resultaten blijkt dat het aantal verkeersongevallen weliswaar is gehalveerd, maar dat het aantal dodelijke ongelukken niet in deze trend meegaat. Zo ligt het aantal doden en gewonden 14% hoger dan gebruikelijk.

"Ondanks een lager aantal ongevallen als gevolg van minder verkeer, zien we een toename in het aantal slachtoffers per ongeval. (...) Minder verkeer betekent niet automatisch dat het veiliger wordt op onze wegen. De consequenties van afwijkend gedrag zijn in deze periode groter, mogelijk omdat mensen door het rustigere verkeersbeeld dit niet verwachten."

Veranderend gedrag
De precieze oorzaak voor deze trend is nog niet duidelijk. Een van de mogelijke verklaringen is dat weggebruikers niet gewend zijn aan de nieuwe verkeerssituatie. Zo heeft woon-werk verkeer in de laatste weken plaats gemaakt voor een toename aan fietsers, spelende kinderen en andere recreanten. Deze verandering kan met name voor onervaren automobilisten problemen opleveren.

Meer weten over het onderzoek? U leest het volledige rapport hier. Bovendien vindt u VIA Traffic Solutions Software op stand 2.3.34 tijdens Vakbeurs Mobiliteit.


  • Hoe houden we Nederland mobiel?

  • Hoe houden we Nederland mobiel?

x

Bezoek de sector 'Mobiliteit' op Vakbeurs Openbare Ruimte