LEVV voor duurzaam transport materialen verkeersmaatregelen

LEVV's (Licht Elektronische Vracht Voertuigen) zetten hun opmars in het Nederlandse mobiliteitslandschap voort, zo blijkt uit recent onderzoek dat de Hogeschool van Amsterdam, Fietsdiensten.nl en Loendersloot uitvoerden in opdracht van Connekt. Niet alleen het aantal items dat een bedrijf per werkdag vervoert met LEVV's steeg de afgelopen jaren, ook de gemiddeld gereden afstand per dag steeg aanzienlijk.

De meest populaire LEVV is de elektrische bakfiets. Deze wordt vooral ingezet bij koeriersdiensten, maar er zijn veel meer toepassingen denkbaar. Sinds kort gebruikt Loendersloot bij haar projecten een e-bakfiets voor transport van materialen voor verkeersmaatregelen, mede met dank aan een subsidie van de provincie Gelderland. De inzet van de Loendersloot e-bakfiets heeft vooral voordelen op plekken die moeilijk toegankelijk zijn per auto.

Een goed voorbeeld hiervan is het project van Loedersloot aan het internationale draisinespoor langs de Europa Radbahn Groesbeek-Kleef. Het lange-afstandsfietspad langs dit spoor voert door een landelijk gebied en gebruik van conventionele onderhoudsvoertuigen zou leiden tot een afsluiting over een relatief grote afstand, met onacceptabele omleidingen voor de doorgaande fietsforens. De e-bakfiets is uitstekend inzetbaar voor onderhoud in natuurgebieden, waarbij toegang beperkt is tot relatief smalle paden.

Uiteraard biedt deze vorm van LEVV ook voordelen in de stad. Zo is de e-bakfiets uitermate geschikt voor vervoer en plaatsing van verkeersmaatregelen bij evenementen en festivals en onderhoud en vervanging van verkeersborden. Daarnaast gebruikt Loendersloot de e-bakfiets voor parkeertellingen en onderzoek, waarbij een telsysteem op de bak wordt gemonteerd.

Hiermee draagt Loendersloot bij aan het duurzaam realiseren van verkeersmaatregelen en een duurzame uitbreiding van haar dienstverlening.


  • Hoe houden we Nederland mobiel?

  • Hoe houden we Nederland mobiel?