Thema's

Smart Mobility

Door het gebruik van data en nieuwe technologie weten we steeds beter wat er in het verkeer gebeurt. Daardoor krijgen ambtenaren, beheerders en andere professionals steeds meer inzicht in bestaande problematieken. Dit geeft vervolgens weer handvatten om producten en diensten in te zetten die drukke gebieden toegankelijker en leefbaarder te maken.

MaaS

Gaan we in een tijd van Netflix en Spotify ook over op on-demand mobiliteit? Mobility as a Service wint razendsnel draagvlak.

Mobility as a Service (MaaS) is een duurzaam alternatief voor privébezit van vervoersmiddelen. Het biedt één centraal kanaal waarmee consumenten gemakkelijk en snel vervoer kunnen opvragen op basis van hun behoeften op dat moment. In plaats van grote eenmalige investeringen, betaalt de consument per gebruik, per maand of per jaar. De voordelen? Minder auto's in de straat. Geen gedoe met parkeren, navigeren of (auto-) onderhoud. Alles geregeld vanuit één centrale dienstverlener. Een duurzaam, 'smart' concept om onze infrastructuur efficiënter te benutten.

Duurzaamheid

Duurzame mobiliteit kan op talloze manieren worden ingevuld. Elektrisch rijden wordt niet alleen gangbaarder, maar zal in de nabije toekomst de standaard zijn. Reizen per fiets, openbaar vervoer of te voet wordt steeds aantrekkelijker door smart technologie. Bovendien wordt wetgeving omtrent uitstoot, luchtkwaliteit en milieuzones steeds verder aangescherpt, en is circulair bouwen een concept waar iedere gemeente naar streeft.

Voetgangers & fietsers

De (zelfrijdende) auto wordt vaak centraal gezet in het toekomstbeeld van mobiliteit. Maar ook de voorzieningen voor voetgangers en fietser worden steeds 'slimmer'. Tussen nu en 2031 zal de Nederlandse bevolking schatting met ruim een miljoen inwoners groeien. Zelfs met slimme zelfrijdende auto's zal de Nederlandse infrastructuur moeite hebben met deze groei. Door steden zó in te richten dat inwoners alles te voet of te fiets kunnen bereiken, kan deze groei worden opgevangen. Op die manier creëren we smart cities die toegankelijk zijn voor iedere reiziger.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer is een belangrijk onderdeel van ieder vraagstuk over bereikbaarheid en leefbaarheid van steden en metropoolgebieden. Niet alleen is het een van de meest duurzame alternatieven voor privébezit van auto's, maar ook in de discussie over MaaS speelt het een sleutelrol. De kansen en veranderingen omtrent OV worden daarom uitgebreid besproken op de beursvloer.

Parkeren

De toegankelijkheid van een gebied wordt niet alleen bepaald door de wegen die ernaartoe leiden. Ook de parkeermarkt is van integraal onderdeel van deze problematiek. Zonder voldoende plekken om te parkeren zijn automobilisten genoodzaakt om op de weg te blijven dwalen. De technologieën en concepten rondom dit thema ondergaan een enorme transitie, waardoor het straatbeeld van de toekomst compleet zal veranderen.